Míg régen nagyítóval kellett keresni a jó dokumentumfilmeket a tévében, ma már a megannyi streaming szolgáltatónak és social media platformnak hála nagyjából bármilyen témában könnyen találhatunk érdeklődésünknek megfelelő tartalmakat. És találhatunk olyanokat is, amik egyszerűen mindenről szólnak. Hoztunk néhány példát, de a dokumentumfilmek, előadás-sorozatok és podcastek legnagyobb szabályát sose felejtsük el a lista böngészése közben: ne döntsük el előre, hogy mi érdekel minket. A tudás ugyanis mindig érdekes. És jelen esetben rendkívül szórakoztató is.

Van rá magyarázat (Netflix, magyar felirattal elérhető)

A Netflix immár második évada futó Van rá magyarázat című dokumentumfilmje röviden, részletgazdagon és rendkívül sok érdekességgel válaszol a legkülönbözőbb kérdésekre. Pontosan micsoda is a zene? Mi áll a tetoválás kultúrája mögött? Miért keresnek kevesebbet a nők? Hogyan alakult ki a felkiáltójel? Miért lesz vízhiány a Földön? A magyarázatokat megannyi szakértő és színes-szagos infografikák sora biztosítja, fél másodperc nyugtot sem hagyva elménknek. Tökéletes egy gyors ebéd vagy vacsora mellé, köszönhetően igen kényelmes hosszúságú részeinek – egy-egy epizód maximum 20-25 perc –, de persze könnyen köthet minket egész nap a monitor elé, hogy aztán picit olyan tudattal keljünk fel előle, hogy mi vagyunk a világ legokosabb emberei. Ha azok nem is leszünk, biztosan közelebb kerülünk hozzá! Emellett garantált, hogy néhány hónapra mindig lesz beszédtémánk az ismerősökkel.

David Attenborough: Egy élet a bolygónkon (Netflix, magyar felirattal és szinkronnal is elérhető)

A Netflix saját készítésű dokumentumfilmjének a végén a legendás David Attenborough egy dolgot kér tőlünk: gondolkozzunk el azon, hogy kinek akarjuk megmutatni ezt a filmet. A válasz egyszerű: mindenkinek. Bár a bolygónk faunájának és flórájának pusztulását már megannyiszor vászonra vitték, és az ember már fél megnézni újabb felvételeket az apró jégtördelékeken veszteglő csontsovány jegesmedvékről, de ebben az esetben szó sincs erről. Attenborough egy kedves ismerősként ül le velünk és megannyi felvétel mellett meséli el hét évtizedet felölelő karrierjét, megmutatva bolygónk gyönyörűségeit. Közben pedig finoman, néhány egyszerű adattal rávilágít arra, hogy változtatnunk kell, ha meg akarjuk óvni a Földet és élővilágát. Filmjével nem megijeszteni akar, sokkal inkább reményt adni. Ez pedig tőle mindennél többet ér.

Dear… (Apple TV, magyar felirattal elérhető)

Az Apple TV platformján elérhető Dear… igazi forradalmi formátummal állt be a dokumentumfilmgyártók sorába. A főszerepben rajongói levelek állnak, amelyeket egyszerre olvasnak fel íróik és a címzettjeik. És nem akármilyen címzettekről beszélünk: olyan világhírű, ikonikus alakok ülnek a kamera elé a leveleikkel, mint Oprah Winfrey, Stevie Wonder vagy épp Jane Goodall. Ahogy felolvassák a leveleket, azzal párhuzamosan ismerjük meg szerzőik inspiráló történeteit is. Miközben pedig a címzettek elérzékenyülve olvassák fel a hozzájuk intézett sorokat, ők is mesélnek saját életükről, megpróbáltatásaikról és arról, hogy őket kik inspirálták.

TEDx (YouTube, magyar felirattal és magyar hanggal is elérhető)

28,3 millió feliratkozó nem tévedhet, ugye? A világszerte ismert és népszerű  sorozat YouTube-csatornáján szinte az összes eddig előadást megnézhetjük, sokukat magyar felirattal, de szerencsére elérhetők a magyar TEDx konferenciák anyagai is. Az előadásokban mindenről szó esik: életről, életstílusról, életfilozófiáról, tudományról, üzletről, sikerről, nyelvről, betegségekről, egészségről… És éppen ez a kezdeményezés egyik legnagyobb csodája: ha elkezdjük nézni a videókat, nemcsak lángelméket ismerhetünk meg, de egy órán belül hallgathatunk előadást a fenntartható divatipar leglényegibb problémáiról vagy arról, hogy az anyanyelvünk hogyan formálja gondolkodásunkat. Az idei évben sajnos alig volt arra lehetőség, hogy személyesen vegyünk részt bármilyen előadáson. A TEDx-nek hála, mégis a világ minden tájáról köszönthetünk vendégeket nappalinkban.

Az amerikai mozi évtizedei (HBO GO, magyar felirattal)

Mindannyian riadtunk már fel éjszaka álmunkból egy horrorfilm jelenete miatt, vágyakoztunk szerelmetesen nagy, romantikus gesztusokra, képzeltük magunkat királyi drámába vagy épp egy pörgős akciófilmbe, ahol mi voltunk a legyőzhetetlen hősök. Sokszor fogalmunk sincs arról, hogy Hollywood és a filmipar valójában milyen mély nyomott hagyott az emberi kultúrában, gondolkodásunkban, társadalmunk vázán. Ezt dolgozza fel az HBO GO dokumentumfilm-sorozata, Az amerikai mozi évtizedei, megannyi megszólalóval, archív felvétellel, végigballagva a filmművészet történelmén, bemutatva egy néha sötét, néha varázslatos világot, ami a képernyőről beszüremkedett és ott él mindennapjainkban.

Lapozz a 99-re (Spotify, magyarul beszélő)

Egy jó könyvről órákat lehet beszélgetni – ezt senki sem vitatja. Ezt használja ki Szabados Ági a Lapozz a 99-re című podcastjével, amiben mindenről szó van, ami irodalom vagy annak határterülete. Szerzők és szakértők sorával hallgathatunk beszélgetéseket a legkülönbözőbb műfajokról, a gyerekkönyvek titkairól, a (bulvár)irodalomtörténetről, de akár a Marvel-képregényuniverzum atyjának, Stan Lee-nek pályafutását is jobban megismerhetjük. Műfaji megkötés nincs, jöhet krimi, életmód, mesekönyv és történelem is, de a meghívott vendégekre is a sokszínűség jellemző: írók, szerkesztők, fordítók és fiatal startupperek mutatják be a legjelentősebb kiadványokat, mesélnek a könyvkiadásról, sikerekről, bukásokról és az egész iparág működéséről.

Szertár (blog, videók és podcastok)

Kíváncsi arra, hogyan lehet meggyújtani egy gyertyát egy Tesla-gömbbel? Vagy esetleg arra, hogy mi az az evolúciómatematika? Vagy hogy néz ki egy Science Show? Akkor a Szertárban a helye: ez a multifunkcionális oldal elsősorban természettudományos és műszaki témájú kérdéseket dolgoz fel, a lehető legélvezetesebb módon. Oldalukon számtalan izgalmas kísérlet, érdekes beszélgetés elérhető. Emellett arra is figyelmet fordítanak, hogy azok, akik ezeken a területeken tanítanak, dolgoznak vagy tanulnak, hasznosítani tudják az itt látottakat és hallottakat munkájuk vagy tanulmányaik során. Persze azok se rettenjenek meg, akik nem matek- vagy épp fizikazseniként születtek, hiszen a Szertár közérthetően és valóban izgalmasan tálalja témáit, ami azok számára is élmény lehet, akik kissé távolabbról érkeztek a természettudományok csodás világához.