Szinte mindannyian elmondhatjuk, hogy volt már meghatározó science fiction élményünk, legyen szó akár egy filmről, akár egy grafikáról; mind álmodoztunk már róla, illetve elképzeltük a jövőt, vágytunk a csillagokba; vagy csak megüti a fülünket (ha éppen nem a legnagyobb lelkesedéssel követjük) egy-egy újabb technológiai vívmány megjelenése, amiről még három évvel ezelőtt sem gondoltuk volna, hogy eljutunk idáig.

1. Lapozzunk a jövőbe

Anyagunkban, a karácsony közeledtével, 5 (terjedelmi okok miatt sajnos nem 42) ajándéktippet gyűjtöttünk össze, amelyeknek bárki örülne, aki elemelkedne akár csak egy kicsit is a Földtől.

Kézenfekvő ötlet lehet, de érdemes megfontolnunk, hogy a műfajjal kapcsolatos könyveket adunk ajándékba, hiszen rendkívül igényes kiadásokra lelhetünk, ha keresgélünk egy kicsit. A bőségzavar persze időnként akadályozhat a döntésben, ezért a javaslatunk a következő. A klasszikusokkal nem lehet hibázni, gondoljuk csak Asimov vagy Stanislaw Lem műveire, de ha inkább a mai preferenciákat szeretnénk szem előtt tartani, jobb, ha valamilyen antológiával készülünk az olvasást kedvelő szeretteinknek. Itt is visszanyúlhatunk a klasszikusokhoz, például a Piknik a senkiföldjén című kötethez. A 80-as években kiadott antológia tudósok szépirodalmi szövegeit tartalmazza; jobb ajánlólevél talán nem is szükséges – pillanatok alatt juthatunk hozzá nagyon olcsón egy-egy antikvár példányhoz online. A Gabo Kiadó gondozásában idén is elérhető a gyűjtés a tavalyi év (2019) legjobb világirodalmi sci-fi novelláiból. A kötetben, többek között, olyan sokszorosan díjazott szerzők is helyet kaptak, mint Ken Liu, Charlie Jane Anders vagy Ted Chiang, akinek Érkezés című szövegéből 2016-ban nagysikerű mozifilm is készült.

Talán kevesebbet tudunk róluk, de remek magyar szerzők is alkotnak a műfajban, így a már említett kiadó hazai írókkal is elérhetővé tett egy válogatást, érdemes ezt is betennünk a fa alá, ha minél szélesebbre nyitnánk ajándékozottunk horizontját.

Amennyiben olvasmányos oldalról, de mégsem a szépirodalom felől közelítenénk a jövőhöz, akkor Tóth Csaba politológus-szociológus művét, A sci-fi politológiáját érdemes beszerezni, aki a leghíresebb fikciós univerzumok politikai rendszereinek működését elemzi. Olyan kérdésekre keresi a választ, minthogy „működött volna a Star Trek pénz nélküli világa, vagy hogy miért nem akart Katniss Everdeen (Az éhezők viadala) a lázadás arca lenni”. De sajátos aspektusából górcső alá veszi a Dűnét, a Star Wars-t, illetve a Radch Birodalmat (Ann Leckie trilógiája) is.

A HVG Könyvek kínálatában is megtalálható számos kutató, futurológus munkája, ezek megismeréséhez ezt a cikket ajánljuk.

2. Társas galaktikus hódítás

Tegyük a szívünkre a kezünket, mind szeretünk időnként társasjátékkal játszani, és ez karácsonykor sincs másképp, hiszen többet vagyunk együtt, adja magát, hogy levegyük a polc tetejéről az Activity-t vagy a Scrabble-t. Ugyanakkor lehet, hogy nem árt előrukkolni némi újdonsággal, akár közvetlenül a fa alól, így rögtön ki is tudjuk próbálni a legújabb szerzeményt. A jövőbe tekintő, sci-fi műfajú játékok pedig nemcsak izgalmasak, de éppen a zsánernél fogva rendkívül látványos táblával, térképekkel, figurákkal, kártyákkal, illetve egyéb tartozékokkal rendelkeznek.

Egy egyszerűbb, de annál élvezetes játékkal kezdjük, a Star Fluxx-szal. Előnye, hogy akár hatan is játszhatják, könnyű megtanulni, és az ára is elérhető. Élvezetes kártyajáték, viszonylag gyors menetekkel. (A játék jelenleg csak angol nyelven érhető el.)

A Csillagok Háborúja rajongóinak lehet szuper ajándék a magyar nyelven is elérhető, 2019-es Star Wars: Peremvidék. Ebben a játékban éppen nem a jedik vagy a birodalomiak bőrébe bújhatunk (üdítő változatosság!), hanem az univerzum egy törvénykívüli figurájáéba. A cél a kitörés, a hírnév, a „halhatatlanság” megszerzése. Mindehhez veszélyes küldetéseket kell teljesítenünk: vérdíjak, illegális áruk, miközben természetesen vadásznak ránk a galaxis háborúzó frakciói. A játék maximum 4 személyes, körülbelül 2-3 óra hosszat tart, minőségét pedig a 2019-es Golden Geek Awards legjobb tematikus játék jelölése szavatolja.  

Ha pedig olyan embert lepnénk meg, aki a kicsit összetettebb társasokat kedveli, akkor a Mars terraformálása lehet a jó választás. Számos díjra jelölt játék, a műfajban már-már klasszikus, ahogy a játék témája is – legalábbis a sci-fi zsánerében. Itt ugyanis, ahogy a játék neve is utal rá, a Marsot kell lakhatóvá tennünk: vízzel, az oxigén és a megfelelő hőmérséklet biztosításával. 5-en játszhatjuk, de mivel meglehetősen komplex daranról van szó, ezért 12 év fölött érdemes nekiállni a kolonizálásnak.

3. Személyre szóló csillagok

A Csillagok Alatt cég rukkolt elő nemrégen egy olyan ötlettel, amivel karácsonykor sem lehet mellé lőni. Személyre szóló csillagtérképet készítenek poszter formában, amely az égbolt csillagainak állásával képes megörökíteni egy-egy fontos időpontot az életünkből. Egy találkozáshoz, gyermekünk születéséhez, illetve bármely fontos eseményhez köthető nap „csillaghátterét” készítik el számunkra. A prémium anyagok és nyomdai technológia mellett a cég szavatol azért, hogy pontos képet ad az általunk fontosnak tartott napról. Nyilvános, csillagászok által hitelesített adatbázisból dolgoznak, amelyben 118 000 égitest mozgása van archiválva, így visszakereshető egy-egy korábbi stádium, ami ajándékozottunk számára nem csupán egy volt a sok közül.

4. Bögrék, bigyók, egyebek

Néha érdemes egy kicsit komolyabban körbenéznünk, főleg ha olyan ajándékot szeretnénk, ami nem biztos, hogy első keresésre ugrik fel, de egyedi, jópofa és mondjuk nem megfizethetetlenül drága.

David Weeks munkája a japán Kumiki kirakó ihlette, fakockába (vagy onnan ki) hajtogatható kis robot, amely helyes dizájner éke lehet lakásunknak, nagyjából bárhova elhelyezhető. Weeks sokszorosan díjazott tervező, aki leginkább lakásbelsőre, -berendezésekre szakosodott, így nem lehet meglepő, hogy képes volt egy robotfigurából is igényes lakásdíszt kreálni.

Forrás

A kultúrák közötti kommunikáció jegyében születhetett meg a fénykard evőpálcika, elsőre talán ijesztőnek hangozhat, de elég egy pillantást vetnünk rá, és látjuk, hogy egy igazi rajongónak, aki még a sushit is kedveli, nem nagyon lehet ennél találóbb ajándékot venni.

Ha a Star Wars vonalon maradnánk, ami lássuk be, adekvát, hiszen máig a legnépszerűbb franchise, akkor itthon is remek minőségű pólókat, bögréket vagy akár elektromos só- és borsszórókat találhatunk, illetve ha megkívánnánk egy Bébi Yoda alakú gofrit, amiatt sem kell messziről, az országon határon kívülről rendelnünk. 

5. És ha csak a filmeket szereti?

Természetesen a mai napig választhatjuk sci-fi filmrajongó szerettünknek a legvadabb Blu-ray kollekciókat a világ összes extrájával, fantasztikus díszdobozokban. De amennyiben hosszú távon akarunk kedveskedni, valószínűleg a streaming-szolgáltatások azok, amikben érdemes gondolkodnunk. Ha a non-fiction szerelmese az, akit meglepnénk, akkor azt javasoljuk, váltsuk meg neki a CuriosityStream (karácsony előtt mindenféle kedvezménnyel) „bérletét”, hiszen ebben a kategóriában talán a legszélesebb választék itt érhető el. Több ezer filmről beszélünk, melyeknek egy jó része a tudománnyal, a jövővel, az űrutazással foglalkozik.

Amennyiben viszont a fikciós mozik a kedvencek, nem maradt más hátra, a Netflix-előfizetés az (amennyiben még nincs neki), aminek tényleg mindenki örül. Főleg azért, mert a műfajban még mindig itt található a legnagyobb kínálat. Se szeri, se száma azoknak a szubjektív listáknak, amik a streaming szolgáltatón fellelhető sci-fik binge-watchingjára invitálnak.